Základný recept na cheesecake

05.07.2014 14:31

Receptov na cheesecake je ako maku, každý je v niečom iný, a každý by prisahal na ten svoj, že je najlepší. Mne sa osvečil tento: 

INGREDIENCIE:

CESTO:

300g rozdrvených maslových sušienok

100g roztopeného masla

 

TVAROHOVÁ HMOTA:

250g mascarpone

500g makkého tvarohu

4 vajcia

250g práškového cukru

1 vanilkový cukor

1 kyslá smotana

 

POSTUP:

1. Na dno formy vystriheme a uložíme papier na pečenie, boky formy si vymastíme maslom.

2. CESTO (ak sa to dá tak honosne nazvať) vyrobíme tak, že maslové sušienky si dáme do sáčku a roztlčieme ich na "prach". Medzitým si dáme rozpustiť maslo. Ja používam zvyčajne tuk na pečenie (Hera, Palmarin..). Roztlčené sušienky zmiešame z rozpusteným maslom a vysypeme do tortovej formy. Hmotu na dne formy utlačíme lyžicou alebo rukou, a potiahneme troška aj na boky.

Rúru si dáme vyhriať na 180°C. a takto pripravený korpus si dáme na 5 minút zapiecť. POZOR! Ak budete tvarohovú hmotu pripravovať počas zapekania korpusu, nezabudnite na naň! Keď korpus prihorí, nahorklá chuť spáleniny vie pokaziť celý cheesecake.

3. TVAROHOVÁ HMOTA: Do misy dáme mascarpone, tvaroh a kyslú smotanu a rozmiešame ich vidličkou. Do hmoty pridáme vajíčka, cukor, vanilkový cukor a vymiešame. Na tento krok si ja už väčšinou beriem na pomoc kamoša - ponorný mixér. Hmotu vymiešame do hladka a vylejeme do pripravenéhopredpečeného korpusu. Umiestnime do stredu rúry a pečieme cca 50 minút.

Nebojte sa toho, že sa bude tvaroh v strede trošku triasť. V chladničke stuhne.

Vypneme rúru, pootvoríme dvierka a necháme koláč takto aspoň 30 minút chladnúť - nespadne tak rýchlo a ostane nadýchanejší. Potom ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu a dáme ho do chladničky - najlepšie do druhého dňa. 

A voilá - váš prvý cheesecake je na svete!

Tento základný recept je možné dopĺňať a inovovať, nasypať do cesta ovocie, či ho poukladať na vrch. Fantázii sa medze nekladú.