Višnový páj so škoricou

30.06.2014 23:12

Aj keď sa nám včera zase ochladilo a rozpršalo, máme tu leto. A práve leto ma vždy núti používať sezónne ingrediencie, konkrétne ovocie všetkého druhu...

Po malinách prišli na rad višne! Ja višne úplne zbožňujem, tento rok som si z nich dokonca urobila aj lekvár, ale o tom inokedy. 

Pred sebou máme moj ďalší výtvor -  a síce višňovo-škoricový páj. Musím sa priznať, že sprvu som sa tejto kombinácie obávala. Škorica sa mi neodmysliteľne spája so zimou, vianocami a medovníčkami. Nevedela som si predstaviť, ako môže pasovať spolu s letnými šťavnatými višňami, aj to aj preto, že som sa rozhodla skombinovať dva recepty. Cesto z jedného a náplň z druhého. Práve preto aj ten názov - páj. Koláč mal totiž podľa originálneho receptu vyzerať ako klasický "apple pie", ibaže mal v sebe skrývať višňe. Ale keďže ja to originál cesto s octom nemusím, zaexperimentovala som. 

Pri príprave cesta vyvstal malý problém, a síce konzistencia cesta. Cesto sa v recepte nazývalo "lineckým", a tak som si predstavila, že bude vyzerať asi ako to, z ktorého na Vianoce vykrarujem linecké koláčiky. Už som sa videla ako s ním pekne vyložím formu na pečenie, čerešňovú plnku dám dovnútra a budem mať aj pekné boky koláča z cesta. Na moje prekvapenie ale vyzeralo skôr ako cesto na bábovku, bublaninu či tortu. Trikrát som si skontrolovala, či som do cesta všetko nasypala a naliala, a keď som sa uistila že áno, s malou dišičkou som ho naliala do formy. 

Aspoň že pri príprave višňovej náplne išlo všetko hladko. Ak si teda odmyslíme, že som si zabudla kúpiť gumenné rukavice, a doteraz sa neviem zbaviť krásnej višňovej farby na prstoch, najmä okolo nechtov. 

ALE! Za ten výsledok to rozhodne stálo. Tento páj bude rozhodne mojim oblúbeným, a veľmi ma mrzí, že sú višňe iba sezónnym ovocím. Keď som koláč vybrala z rúry, nevedela som vydržať, a chcela som ho čo najskôr rozkrojiť. V tejto fáze vznikli aj fotky. Keď koláč vychladol, dala som ho do chladničky, plnka úplne stuhla a koláč sa dal krásne krájať. 

Photos by Endži