Úliky - nepečené

06.07.2014 12:19

Úliky sú jeden z receptov môjho detstva. Milovala som natláčať cesto do formičky a potom s ňou buchotať, keď úlik nechcel vypadnúť. Tento nepečený recept odporúčam gazdinkám s trpezlivosťou, keďže je treba urobiť 40 malých úlikov a je to trošku babračka. Ale výsledok stojí za to!

 

INGREDIENCIE:

KAKAOVÁ HMOTA:

1 balík okrúhlych detských piškót

180g práškového cukru

100g masla

3PL rumu

2PL kakaa

 

PLNKA:

180g práškového cukru

60g masla

1 žĺtok

2 PL rumu

 

POSTUP:

1. Z balíčka vyberieme 40 piškót a odložíme bokom

2. Ostatné piškóty tĺčikom rozbijeme na malé kúsočky, pridáme k nim cukor, maslo, rum, kakao a vypracujeme hladkú zmes, ktorú rozdelíme na 40 rovnakých dielov (alebo aspoň 20, ktoré budeme neskôr deliť na polovicu).

3. Maslo si necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Vyšľaháme žĺtok s cukrom, postupne pridávame maslo a rum. Vymiešame do hladkej plnky.

4. Formičku na úliky vysypeme práškovým cukrom a vtlačíme do nej jeden zo 40 dielov kakaovej hmoty. Opakom varešky urobíme do stredu natlačenej hmoty jamku, ktorú naplníme trochou plnky tak, aby kúsoček prečnievala. O prečnievajúcu hmotu nalepíme piškótu a úlik vyberieme z formy.

TIPY: Aj keď je kakaová hmota výborná, nezjedzte z nej polovicu. jednak vám bude chýbať a jednam vám bude ťažko.
Ak máte obavu zo surového vajíčka v plnke, kľudne ho vynechajte, ja ho tiež väčšinou nedávam.