RECEPT: Kysnutá bábovka - Kruták

06.07.2014 23:10

Pre milovníkov kysnutých koláčov tu máme malú inováciu. Už ste skúšali kysnutú bábovku? Že ešte nie? Tu máte recept!

 

INGREDIENCIE:

CESTO:

500g polohrubej múky

2 vajcia

1 PL kryštálového cukru

30g droždia

štipka soli

mlieko podľa potreby

 

PLNKA:

5 PL rozpusteného masla

škoricový cukor

škorica

hrozienka

 

POSTUP:

1. Nalejeme si cca 1 dcl mlieka, necháme trochu zohriať aby bolo vlažné, rozputíme v ňom cukor, nadrobíme droždie a môžme poprášiť múkou.

2. Keď kvások vykysne, zo všetkých prísad vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť aspoň 30 minút na teplom mieste.

3. Po vykysnutí cesto vyberieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na 1cm hrubú placku. Potrieme ju rozpusteným maslom, posypeme hojne škoricovým cukrom a škoricou. Podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka.

4. Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Placku zrolujeme ako roládu do valca, stočíme ju do formy na bábovku do tvaru venca a dobre potrieme rozpusteným maslom. Rúru si vyhreme na 

180°C, zatiaľ necháme bábovku ešte podkysnúť. Keď sa rúra vyhreje, bábovku do nej vložíme a pečieme 45-50 minút. 


(ilustračné foto)

 

TIP: Sledujeme farbu bábovky, ak hnedne príliš rýchlo, zakryjeme ju alobalom.