Rebarborový experiment

02.07.2014 21:55

Pred pečením tohto megakoláča som sa s rebarborou nikdy osobne nestretla. A práve preto som sa rozhodla ju vyskúšať ju aj inak ako príchuť v minerálke. Tieto podivuhodné pahýliky ma vždy tak nejak čudne priťahovali, a nemala som možnosť ich ochutnať. A tak som sa vybrala do Lidla, nakúpila a vrhla sa do pečenia. 

Koláč sa skladá z troch vrstiev. Cesto - rebarborová zmes - mrvenička. Pri príprave cesta výnimočne nenastali žiadne problémy. Rebarboru som ošúpala, nakrájala, pripravila a nechala odstáť. No a mrvenička - milujem mrveničku! Vždy ju ujedám, kým sa mi podarí ju dobre vymiešať.

Ako formu na tento koláč som si vybrala "starú-dobrú" hliníkovú tortovú formu s priemerom 24cm. Ak by som si mala vybrať, určite by som uprednostnila staré formy, v ktorých sa dá aj krájať, ak sa cesto prilepí, možno ho podrezať nožom a stále je všetko v pohode. O nové formy ktoré mám sa treba starať ako o oko v hlave, aby sa náhodou nepoškriabali a nepoškodila sa vrchná vrstva. 

Keď pečiem, vždy si formu vymastím a vysypem, či už múkou, strúhankou, cukrom.. podľa receptu. Asi som vymasťovací maniak, lebo ja vymasťujem aj silikónové formy a formičky. Hold, bojím sa prilepenia......

Keď som koláč piekla, pri skúške upečenia sa mi stále lepilo cesto na špajdľu. Nechápem. V recepte uvádzali že : "koláč pečieme 25-30 minút", môj sa piekol takmer 2 hodiny a stále sa dosť lepil. Po upečení bola mrvenička megatvrdá, ledva prerezateľná nožom. Musím sa priznať, že som bola zúfalá a znechutená (fakt neznášam, keď upečiem nejaký nezmysel).

Túto záhadu mi ozrejmila na druhý deň naša dvorná fotografka Endži. Vraj podobný recept patrí medzi tradičné nemecké recepty, a musí sa nechať do druhého dňa odležať a nasiaknuť vzájomne vrstvy. A mala pravdu! Koláč sa zázračne zmenil, a niektorými koštovačmi bol označený dokonca za najlepší koláč za dlhú dobu. 

TIP: Ak si vyberiete neznámy recept, skúste si ho porovnať s podobnými receptami na internete. Možno sa tam dozviete informáciu, ktorá práve vo vašej verzii receoptu chýba (napr. nechať koláč odležať do druhého dňa). Použite skôr väčšiu formu na koláč, menšia vrstva cesta sa skôr prepečie.